Godbitar ur arkivet

Kära vänner,

Efter en djupdykning i arkivet har vi plockat fram lite godbitar som vi kan bjuda på. Vi har ju en lång och stolt näringslivstradition här i Halland och vi har producerat mycket på egen hand.

En annan sak som är väldigt häftig med vår historia är att våra fabriker ofta har använt sig av svenska produkter och maskiner så länge vi kan minnas. Redan i de tidigaste dokumenten som har letat sig ned i vårt arkiv nämns att fabriker i Halland använt sig av maskiner från Husqvarna och det är ju ett stort och känt märke som många känner till och faktiskt använder än idag.

En snabb sökning på Husqvarna på nätet ger otroligt många träffar och det finns massor av information om detta företag som ju som bekant härstammar från orten som ligger jämte Jönköping, mitt i det svenska bibelbältet.

Något annat som är häftigt är att vi i Halland har lockat många av våra stora svenska företag hit. Detta är något som vi ska vara otroligt stolta över och vi kan också vara glada över att vår historia har bevarats i vårt omfattande arkiv som vi alla nu kan glädjas åt och ta del av.

En annan godbit ur arkivet hittade vi nyligen i form av en gammal sida med tidningsannonser från 1925 som visat omfattningen av Hallands näringsliv. Det gjordes reklam för allt från sadlar och gördlar till hattar och speceributiker. Hattmakare och repslagare syns bland raderna och detta vittnar bara om den otroliga mångfald vi har haft i vårt halländska näringsliv.

Vi är stolta och mycket glada över att kunnat föra den traditionen vidare och vi är också tacksamma för alla som har hjälpt oss under alla dessa år med att hålla arkivet öppet. Detta planerar vi att fira under kommande år då vi faktiskt fyller 50 år som näringslivsarkiv. Mer information om detta kommer längre fram.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.