Fordonens betydelse för industrins utveckling

Snart vankas det en ny utställning här på arkivet och det är en som vi har börjat arbeta på så smått. Utställningen kommer att handla om olika fordon som använts i industrin genom årens lopp och den går tillbaka ända till 1800-talet då hästar var vanliga och åsnor faktiskt användes i vissa fall jämte oxar.

Men sedan tog ju utvecklingen som bekant rask fart och allt från godståg till bilar och lastbilar kom med åren och påverkade industrin i hela världen och inte minst då här i vårt kära Halland. Ett annat fordon som man kanske inte tänker på vid första anblick men som verkligen revolutionerade industrin och inte minst lagerhållningen var trucken, som snabbt fick ett stort genomslag inom näringslivet och som anammades av industrin på nolltid.

Trucken möjliggjorde stora lager och låg bakom tidiga succéer som postorderbolag hade i och med att de hade möjligheten att snabbt skeppa ut stora mängder varor på marknaden. Vi har en rik historia av trucken i Halland och även i hela Sverige, vilket inte minst märks hos bolag som truckproffs.se som håller till i Eskilstuna.

Vi kommer att titta närmare på när trucken kom till Halland och dess betydelse under utställningen, där det också bjuds på många härliga bilder. Ett annat fordon som länge har haft stor betydelse för såväl handeln som industrin är ju självklart båtarna och de har också en given plats i vår utställning.

Båtar var de första fordonen som användes inom handeln här i Halland och än idag är sjöfarten viktig för vårt län.

Just sjöfarten sträcker sig flera hundra år bakåt i tiden och det finns många olika båtar som har bidragit. Allt ifrån de små båtar som flottarna använde förr i tiden till de stora lastfartyg som går över Atlanten och lägger an i våra hamnar runt om i Halland.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *